Moje místa 0
Kostel sv. Floriána vystavěn v letech 1932–1933. Zvony z doby výstavby zrekvírovány za války a nahrazeny novými až v roce 1969. Na průčelí kostela socha sv. Floriána.
Kostel sv. Floriána v Roštění
Pohled na kostel z východní strany
© Pavel Vítek 08/2010
Graficke pismenko Obec Roštění leží na rozhraní Hané a Valašska, 7 km severozápadně od Holešova. Kostel sv. Floriána nalezneme v jižní části obce při silnici vedoucí přes Rymice do Holešova. V obci Rymice stojí za prohlídku skanzen a větrný mlýn.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1376. Dominantou obce je kostel sv. Floriána. V březnu roku 1932 byl posvěcen základní kámen ke stavbě kostela, srpnu se konalo vysvěcení 4 nových kostelních zvonů a v prosinci byla v novém kostele sloužena první mše. Vysvěcení proběhlo v roce 1933. Zvony vysvěcené roku 1932 byla za druhé svět. války zrekvírovány. Až v roce 1969 byly vysvěceny dva nové kostelní zvony. Na průčelí kostela umístěna

Svatý Florián (Florián z Lorchu)