Farní kostel obce Lom z konce 13. stol., cca od r. 1580 jediný hřbitovní kostel Strakonic. v l. 1578–90 renesanční přestavba, současná barokní podoba z let 1720–30. Areál hřbitova doplňují kaple sv. Vojtěcha a Nejsv. Trojice a zeď s barokní branou.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 12/2010
Graficke pismenko Areál Václavského hřbitova se nachází jižně od železniční stanice nad křižovatkou silnic do Strážného (I/4) a Vodňan (I/22). Hřbitov je během dne přístupný, lze nahlédnout do interierů obou kaplí. Kostel neslouží pro pravidelné bohoslužby a je tak prakticky nepřístupný.

Kostel svatého Václava ve Strakonicích
    Na návrší jihovýchodně od středověkých Strakonic založil koncem 13. století Bavor III. ze Strakonic farní kostel tehdejší obce Lom i vznikajícího města Strakonice. Z této stavby se zachovalo zdivo lodi a presbytáře. Někdy během první poloviny 14. století byla do severozápadního koutu lodi vložena zvonová věž. Předpokládané poškození kostela během husitských či „poděbradských“ válek si vynutilo velkou pozdně gotickou přestavbu. Tu dokládá krov

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 5.12. 2010