Sloup se sochou Immaculaty obklopený sochami sv. Jana Nepomuckého, Josefa, Antonína, Vojtěcha a čtyř andílků z let 1720–40, původně na Velkém náměstí, od roku 1939 na současném místě (Malé/Palackého náměstí). Opraven v 80. a 90. letech 20. století.
Sloup od jihozápadu

Mariánský sloup ve Strakonicích

Graficke pismenko V letech 1720–40 byl před tehdejší radnicí na Velkém náměstí postaven mariánský sloup, obklopený sochami svatých Jana Nepomuckého, Josefa, Antonína, Vojtěcha a čtyř andílků. Letopočet 1586 na východní straně soklu se zřejmě vztahuje k původnímu morovému sloupu.
Sloup stál na původním místě do roku 1939. Tehdy byl přemístěn na Malé (dnes Palackého) náměstí v dosti poškozeném stavu, řádně sestaven byl až po skončení války. V rámci celkové úpravy náměstí v 80. a 90. letech 20. století byl sloup opraven.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2007, 5.12. 2010