Moje místa 0
Kostel sv. Bartoloměje vystavěn r. 1597. Upravován ve 2. pol. 17. st. Při požáru r. 1801 zničena střecha a narušená klenba nahrazena novou. Za kostelem kříž s korpusem Ježíše Krista a před kostelem socha sv. Anny.
Kostel sv. Bartoloměje v Měrovicích nad Hanou
Pohled ze severní strany
© Pavel Vítek 08/2010
Graficke pismenko Měrovice nad Hanou leží 4 km západně od Kojetína a 12 km severozápadně od Kroměříže. Kostel sv. Bartoloměje se nachází v jihozápadní části obce, kde dříve bývalo její centrum. Je nepřehlédnutelnou dominantou celé obce. Obcí prochází cyklotrasa č. 5040 Tovačov – Plumlov a cyklotrasa č. 5084 Víceměřice – Měrovice.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1406. Kostel sv. Bartoloměje byl vystavěn koncem 16. století, někdy krátce před rokem 1597. Úpravami prošel kostel ve 2. polovině 17. století. Roku 1801 při požáru kostela byla zničena střecha. Narušená klenba chrámové lodi musela být snesena a nahrazena novou. Kostel sv. Bartoloměje je státem chráněná památka a je evidována ve Státním seznamu nemovitých kulturních památek.

popis

Kostel sv. Bartoloměje je orientovaná podélná jednolodní stavba. Trojboké kněžiště odsazené a k jeho severní straně přiléhá čtyřboká sakristie. V jejím patře se nachází oratoř. V západním průčelí kostela stojí hranolovitá věž. Podvěžím je veden hlavní vchod do kostela. Ve věži jsou zavěšeny tři zvony, které ulila Marie Tomášková-Dytrychová z Brodku u Přerova v roce 1969. Umíráček, rovněž umístěný ve věži, pochází z roku 1804. Na východní