Původní gotická kaple přestavěna roku 1701 v ranně barokním stylu a povýšen na kostel farní. Jedná se o jednolodní obdélnou stavbu, s věží vystavěnou nad presbytářem.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Ždánicích
Pohled na kostel od jihu
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Město Ždánice leží 9 km severozápadně od Kyjova, na jižní hranici Přírodního parku Ždánický les. Kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází východně od centra města, při cestě do Lovčic okolo ždánické hvězdárny. Turisticky nejzajímavějším místem je zámek, kde je umístěno Vrbasovo muzeum pojmenované po místním vlastivědném pracovníkovi. V muzeu se prezentuje město Ždánice a okolí.

historie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie vznikl přestavbou původní gotické kaple roku 1701. Nový kostel byl vystavěn v raně barokním stylu. Po vysvěcení byl povýšen na kostel farní. Jedná se o jednolodní obdélnou stavbu, s věží vystavěnou nad presbytářem. Ve městě stával na jiném místě ještě jeden kostel, sv. Bartoloměje. Za panování Josefa II. byl zrušen a později zbourán. Na jeho místě později vznikla nová zástavba a po kostelu nezůstala žádná stopa.