Moje místa 0
Kaple sv. Rocha postavena v r. 1716. Nad průčelím sochy svatých a archanděla Michaela. Nad vstupem do kaple sousoší sv. Anny vyučující Pannu Marii a v nice socha sv. Josefa. Nad vchodem je latinský chronogram.
Kaple sv. Rocha u Kyjova
Pohled na kapli od západu
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Město Kyjov leží 25 km jihozápadně od Uherského Hradiště při hlavní silnici vedoucí ze Slavkova do Nového Mesta nad Váhom. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Kaple sv. Rocha se nachází při silnici směrem na Vlkoš, asi 1 km od okraje města východním směrem.

historie

Kapli sv. Rocha nechal v roce 1716 postavit městský magistrát jako poděkování za to, že město bylo ochráněno od moru. V josefínské době byla kaple zrušena a sloužila jako prachárna. Později však byla opět přeměněna na kapli. Počátkem 21. století provedena generální oprava kaple.

popis

Kaple sv. Rocha je menší, sálová, půlkruhově ukončená stavba. Fasády členěny robustními pilastry s římskými hlavicemi. Vchod do kaple je veden obdélným portálem s kamenným ostěním, nahoře zalomeným a s prolomeným frontonem. V něm sousoší sv. Anny vyučující Pannu Marii. V nice na vstupním průčelí umístěna socha sv. Josefa. Na vrcholové římse další sochy svatých, Eligia a Floriána a archanděla Michaela. Nad vchodem je latinský chronogram