Moje místa 0
Původně raně gotická stavba z poloviny 13. století prošla několika přestavbami, zejména v letech 1668-70 a 1713 (přistavěna věž). Okolo kostela hřbitov s kamennou ohradní zdí, branou a řadou zajímavých náhrobků.
Kostelní areál od severozápadu
© Ivan Grisa 05/2011
Řepice se nachází severně od silnice I/4 asi 2,5 km severovýchodně od centra Strakonic. Parkování je možné přímo u kostela, nejbližší železniční zastávka Řepice na trati Březnice - Strakonice leží asi 1,5 km západně od obce.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají o sobotách od 14.00.

historie

Nejstarší část kostela v Řepici pochází přibližně z let 1240-1250. Z té doby se zachovaly obvodové zdi kostela a částečně zapuštěný severní portál. Stavební vývoj v následujících stoletích není přesně doložen. V letech 1668-1670 proběhla raně barokní přestavba, nejpozději tehdy vznikla pozoruhodná jižní arkádová předsíň. Roku 1713 byla k severnímu boku kostela přistavěna hranolová věž. Vnitřní zařízení kostela pochází převážně ze 17.-18.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 29.5. 2011