Barokní kostel dali postavit v l. 1710-1717 na místě kostela, který vyhořel r. 1709, královéhr. biskupové Tobiáš J. Becker a Jan Adam Vratislav z Mitrovic, stavitelem byl patrně Donát Morazzi. Kostel vyhořel r. 1725 (opraven r. 1727) a znovu r. 1774, opraven v l. 1775-76. Opravován v l. 1999 a 2000.
Graficke pismenko Obec Chrast byla založena v 2. polovině 13. století podlažickým benediktinským klášterem. Chrastecké panství vystřídalo postupně několik majitelů, roku 1656 jej koupil pražský arcibiskup kardinál Arnošt z Harrachu pro nově vzniklé královéhradecké biskupství, které jej vlastnilo do roku 1848. Barokní kostel byl postaven v letech 1710-1717 na místě staršího kostela (patrně gotického, zmiňovaného v letech 1612-1618), který vyhořel při velkém požáru města roku 1709. Nechali jej postavit královéhradečtí biskupové, stavbu zadal Tobiáš Jan Becker a převzal ji biskup Jan Adam hrabě Vratislav z Mitrovic. Stavitelem byl patrně Donát Morazzi, podle projektu architekta ...
E. Horáková podle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977; http://www.mestochrast.cz; http://www.nockostelu.cz, 25.11. 2012

Nejsvětější Trojice - význam, historie
    Nejsvětější Trojice (také Svatá Trojice, Boží Trojice, trojjediný Bůh) je společné označení Boha v křesťanském dogmatu o třech osobách, které sdílejí jedno božství: Bůh Otec (Bůh, stvořitel světa), Bůh Syn (Ježíš Kristus, vykupitel světa) a Bůh Duch Svatý (posvětitel světa). Nejsvětější trojici symbolizuje trojhran (obvykle malovaný s vševidoucím okem uprostřed). Ve Starém zákoně výslovná zmínka o Bohu jako o Trojici není. Tu nacházíme v Novém

E. Horáková podle cs.wikipedia.org, 25.11. 2012

popis

Barokní trojlodní bazilika s trojboce uzavřeným presbytářem, s ochozem a kaplemi s oratořemi po stranách. V západním průčelí s dvojicí věží, průčelí s plochým středovým rizalitem je završeno trojúhelníkovým štítem a členěno dvojicemi toskánských pilastrů, také boční stěny kostela jsou členěny pilastry. Presbytář je zaklenut plackou, v závěru s výsečemi, v sakristii je křížová klenba, oratoře jsou plochostropé, ochoz je zaklenut valeně s

E. Horáková podle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977; Soupis památek historických a uměleckých (11.) v politickém okresu Chrudimském, Dr. Karel Chytil, 1900, 25.11. 2012