Raně gotický kostel v burgundsko-cisterciáckém slohu z r. 1240. Přestavby v 16. a 17. stol. barokní v r. 1734. Vitráže z roku 1935. Pieta nad Božím hrobem z roku 1943. Za kostelem křížová cesta z let 2003–4 se skleněnými vitrážemi a sochou Krista.
Kostel sv. Vavřince ve Vracově
Pohled na nejstarší část kostela, gotický presbytář
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Město Vracov leží 7 km jihovýchodně od Kyjova, 12 km severně od Hodonína a 25 km jihozápadně od Uherské Hradiště. Kostel svatého Vavřince se nachází v centru obce na náměstí Míru.
Vracov je od 1. ledna 1967 městem.

historie

První písemná zmínka o osadě, která se nacházela na místě nynějšího města pochází z roku 1201. Raně gotický kostel byl vystavěn ve stylu burgundsko-cisterciácké architektury. V původním stavu se dochoval presbytář, pocházející z r. 1240. Roku 1565 prodělal kostel první větší přestavbu, která se týkala hlavně kostelní lodě. Další přestavbou prošel kostel počátkem 17. století, kdy byla přestavěna věž a v ní zavěšeny dva zvony. Při barokní

Dvůr Vracov
    Půl hodiny cesty od Omleničky k západu jest véska Vracov, na jejímž místě někdy dvůr, tvrz a vesnice stávaly. Jan z Vracova byl r. 1312 purkrabí na Pořešíně a držel též vsi Vynězdo a Sviní hlavu. Rynart a Jan z Vracova koupili s Ojířem knězem kláštera Milevského asi r. 1400 nějaké dědiny u Mostku. Pozdější držitel Chval z Kolenec (asi r. 1537) tvrz, dvůr a ves Vracov Markétě z Bí lence, manželce Vácslava Ivana z Trojan, která je r. 1544 sama a

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého III., 5.3. 2017