Raně barokní kostel podle projektu G. Broggia nahradil v letech 1693–98 původní svatyni (připomínána 1352). Jednolodní kostel s věží v ose západního průčelí (zvýšena r. 1816) je prázdný, obklopen zpustlým volně přístupným hřbitovem s barokní branou.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 11/2010
Graficke pismenko Soběnice (poměrně vzdálená součást Liběšic) stojí na úpatí Mlýnského vrchu, výběžku dominanty celého Úštěcka, hory Sedlo. Zdejší kostel díky je této poloze viditelný z mnoha míst v širokém okolí. Spojení se silnicí I/15 zajišťuje silnice II. třídy z nedaleké Horní Řepčice, z tamní železniční zastávky (trať Lovosice - Česká Lípa) je lepší jít polní cestou na Mladé a odtud do Soběnic.

Kostel svatých Petra a Pavla v Soběnicích
    Soběnice se poprvé připomínají v zakládací listině tepelského kláštera (1197). Od roku 1284 patřily příslušníkům drobné šlechty, koncem 16. století se rozdělily mezi ploskovické a velkoújezdské panství. Existenci původního kostela poprvé dokládá soupis papežského desátku z českých farností z roku 1352 (zde jako Sowynicz). Stavbu, patrně několikrát obnovovanou po válečných a jiných pohromách, nahradil v letech 1693–98 podle projektu Giulia

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 29.11. 2010

Litoměřice  (LT)