Původní kostel vystavěn 1. pol. 13. století. V 60. letech 18. století barokně přestavěn. Původního gotické zdivo ze 14. století se dochovalo ve zdech sakristie a v části presbytáře. Okolo kostela se rozprostírá hřbitov.
Kostel sv. Petra a Pavla v Opavě - Jaktaři
Pohled od jihovýchodu
© Pavel Vítek 11/2010
Graficke pismenko Původně samostatná obec Jaktař, nyní místní část statutárního města Opavy, leží asi 2,5 km severozápadně od centra města, při silnici vedoucí do Bruntálu a Krnova. Kostel sv. Petra a Pavla se nachází na nepřehlédnutelné vyvýšenině v centru původní vsi. Jaktařem prochází cyklostezka směrem na Stěbořice a Arboretum v Novém Dvoře.

historie

Kostel sv. Petra a Pavla byl založen olomouckým biskupem v 1. pol. 13. století. Původně raně gotický kostel byl v 60. letech 18. století barokně přestavěn. Z původního kostela se dochovalo gotické zdivo ve zdech sakristie a v presbytáři dochovaný gotický sanktuář (výklenek na úschovu nádobky s hostiemi ve středověkém kostele) a sedile (kněžské sedadlo) ze 14. století. Vybavení kostela pochází z 18. a 19. století. Kostel opraven koncem 90. let

Opava  (OP)
    Opava-Jaktař