Barokní kaple postavená na popud žďárského faráře Ferdinanda Kristla r. 1729, podle prokazatelně staršího návrhu architekta Jana Blažeje Santiniho – Aichela (1677-1723). Zničena požárem r. 1847, znovu obnovena byla r. 1871. Sochy biskupů z dílny Řehoře Thényho nesou rysy díla I. F. Platzera.
Graficke pismenko Kaple svaté Barbory stojí v centru města mezi náměstím a farním kostelem svatého Prokopa. Jednoduchá barokní kaple byla postavena na popud žďárského cisterciáckého faráře Ferdinanda Kristla v roce 1729 prokazatelně podle staršího návrhu Jana Blažeje Santiniho - Aichela (1677 - 1723). V kapli se nacházejí dvě barokní sochy, které jsou přisuzovány klášterní sochařské dílně. V té době ji vedl Řehoř Thény (1695 - 1759). Rysy soch však vykazují spíše práci pražského sochaře a řezbáře Ignáce Františka Platzera (1717 - 1787). Roku 1847 zachvátil kapli požár. Opravena byla roku 1871. Dnes je využívána k pořádání výstav a jiných dalších kulturních akcí.
Alena Volná (L. H. doplněno podle www.zdarns.estranky.cz), 24.11. 2010