Románská kaple upravená barokně. Přestavbu kaple po r. 1727 objednal opat V. Vejmluva, projekt chybně připisován J. B. Santinimu. R. 1860 byla upravena v romantizujícím slohu, v 80. letech 20 stol. jí byl při opravě navrácen původní vzhled.
průčelí z náměstí
Graficke pismenko Kaple svaté Barbory, patronky horníků, upomíná na těžařskou minulost Křižanova, rodiště svaté Zdislavy. Románská kaple byla podle části literatury upravena podle projektu Jana Blažeje Santiniho na objednávku opata Václava Vejmluvy (pro nějž Santini postavil a přestavěl několik objektů v nedalekém Žďáru nad Sázavou) v duchu barokní gotiky. To však není možné, povolení ke koupi křižanovského panství získal opat Vejmluva roku 1727, tedy až čtyři roky po Santiniho smrti.
V roce 1860 byla kaple upravena v romantizujícím slohu, při poslední nedávné opravě však byly rušivé prvky odstraněny.