Ves Dolánky je poprvé zmíněná roku 1391 a její název napovídá, že leží pod dominantním vrchem Rubín. Kromě vstupní brány do zaniklého statku, je empírová kaple z počátku 19. století jedinou historickou stavbou.
© Prudký Martin, 11/2010
Graficke pismenko Dolánky jsou obcí přístupnou po silnici ze Pšova ležícího na silnici z Mostu do Plzně. Ves nemá železniční spojení a leží pod vrchem Rubínem. Kaple stojí u silnice.
Prudký Martin , 20.11. 2010

historie

První zpráva je z roku 1391 kdy byly Dolánky sídlem rytíře Václava. Název Dolánky lze snad odvodit od polohy vsi pod vrchem Rubín. Další zpráva je z poloviny 15. století, kdy roku 1454 zdejší statek spadl jako odúmrť na královskou komoru, která jej prodala Ladislavu a Fremutovi na Krásném Dvoře. Jejich rodina Dolánky vlastnila až do poloviny 16. století, protože je roku 1560 koupil Jiřík z Fictumu, který je spojil se Zlovědicemi. Dalším

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv,, Podbořansko dějiny města - Jan Smetana, 21.11. 2010

popis

Empírová kaple má čtvercový půdorys s trojboce zakončeným presbytářem. Fasáda je členěna pilastry s římcovými hlavicemi. Prostor kaple je sklenut valenou klenbou.

Louny  (LN)
    Dolánky