Hrady.cz
Židovský hřbitov v Úbočí byl pravděpodobně založen na přelomu 30. a 40. let devatenáctého století a pohřbíváno zde bylo až do počátku 20. století. Dnes je postupně opravován za pomoci našich německých sousedů. Dochováno 71 náhrobků převážně v jižní části hřbitova
Úbočí leží nedaleko od silnice spojující Mariánské Lázně s Chebem. Hřbitov se nachází vpravo od odbočky z této silnice před vesnicí ve svahu nedaleko od rybníka.
Prudký Martin , 20.11. 2010

historie

Židé přišli do vsi Úbočí (německy Amonsgrün) pravděpodobně v první třetině 18. století. Roku 1793 zde žilo 12 rodin, což znamenalo 60 lidí všech generací. Židé žili v západní části, zvané Judenstadt a jejím přirozeným centrem byla synagoga. Ta byla postavená koncem 18. století a roku 1889 byla zcela zničena požárem, byla sice obnovena, ale roku 1893 byla zrušena náboženská obec. Znamenalo to, že roku 1910 zde nežili žádní Židé. To mělo za

popis

Hřbitov byl postaven ve svahu, dnes zarostlém lesem a je ohrazen kamennou zdí. Ta je patrně zhotovena z materiálu z nedalekého hradu Boršengrýna. Dodnes se zachovalo 71 náhrobků stojících převážně v dolní, jižní části hřbitova.