Novogotická kaple byla postavena v l. 1897-98 na vrcholu sypané bašty podhradí hradu Lanšperk obcí za finančního přispění dárců, především knížete Jana II. Lichtenštejnského. Podobu kaple navrhl arch. Svatopluk rytíř z Neumannů. R. 1998 kaple opravena. V interiéru Křížová cesta od Adolfa Lachmana.
Od kaple je nádherný výhled do údolí Tiché Orlice.
Zdeněk Skalický, 26.11. 2012

historie

Novogotická kaple Nanebevzetí Panny Marie byla postavena v letech 1897 – 1898, aby místní obyvatelé již nemuseli za nepříznivého počasí chodit na bohoslužby do farního kostela v sousední Dolní Dobrouči. Stavební materiál a část financí zajistila sama lanšperská obec, velký obnos poskytl kníže Jan II. Lichtenštejnský, majitel lanškrounského velkostatku, na jehož pozemku byla kaple vystavěna. Nelze opomenout dar císaře a také mnoha

Zdeněk Skalický s použitím informací z Dušek, Radim: Lanšperská kaple Nanebevzetí Panny Marie, Ústí nad Orlicí 1998; E. H. podle Kuča Karel, Města a mestečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri 1998; http://farnostdobrouc.sweb.cz, 21.7. 2011