Zámek postavený v r. 1672 jezuity. Na přelomu 17. a 18. stol. byla přistavena kaple. Na počátku 19. stol. proběhla klasicistní přestavba. V r. 1884 kupuje panství F. Lützow a probíhá zde poslední přestavba. Dnes jsou zde umístěni mentálně postižení.
Graficke pismenko Zámek není přístupný, je v něm umístěna Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v ČR, přístupný je však rozlehlý park s cennými dendrologickými exponáty.
Alena Volná , 15.12. 2010

historie

V roce 1574 kupuje žampašské panství Jan Starší ze Žerotína spolu s Adamem Bukovským z Huštířan, který se záhy stal jediným majitelem a staví zde tvrz. V této době už byl hrad Žampach zpustlý. Tvrz se připomíná v roce 1626, kdy Adamův vnuk Jan Otík Bukovský prodává panství Bedřichovi st. z Opperdorfu. Ten odkázal panství jezuitské koleji na Novém Městě pražském s podmínkou, že pokud dojde k založení koleje v Hradci Králové, má jí být postoupeno.

Petr Nožička, čerpáno z: http; Hrady, tvrze a zámky okresu Ústí nad Orlicí, František Musil, Grantis ÚnO 1995., 7.1. 2011