kostel Nejsvětější Trojice

Malay Heychen, Kleinhan
Vesnice Malý Háj byla osídlena přistěhovalci z Vestfálska v 16. století. Kostel Nejsvětější Trojice byl postaven prý za podpory císaře Josefa II. a vysvěcení se mu dostalo roku 1791. V devadesátých letech uplynulého století byl opraven.
© Prudký Martin, 02/2011
Malý Háj je spolu se sousedními Rudolicemi přístupný ze silnice z Litvínova do Hory Svaté Kateřiny nebo z Jirkova. Vesnice nemá železniční spojení.
Prudký Martin , 17.11. 2010

historie

Malý Háj je dnes převážně chalupářská ves v Krušných horách v nadmořské výšce 848 m. Německy se jmenovala Kleinhan. Nejstarší písemná zpráva se zachovala z roku 1549, kdy patřila k panství Červený Hrádek u Jirkova. První osadníci sem přišli v 16. století z Vestfálska a zabývali se výrobou dřevěného uhlí. Ve středověku přes Malý Háj vedla dálková cesta ze Saska do Čech. Na naše území vstupovala v Brandově u horského hrádku a zde vedla pod

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv,, 17.11. 2010

popis

Kostel je jednolodní, obdélného půdorysu s odsazeným presbytářem a obdélnou sakristií na severní straně. Hranolová věž byla postavena v západním průčelí. Hlavní barokní oltář byl zhotoven v 1. čtvrti 18. století. Měl obraz Nejsvětější Trojice namalovaný A. Fridrichem.