Renesanční či ještě starší kostel, v l. 1699–1709 barokně přestavěn. Jednolodní budova s odsazeným a uzavřeným kněžištěm, po obou stranách lodi kaple sv. Trojice a Panny Marie Bolestné. V kostele výstavné náhrobky rodu Švábeniců, cenný mobiliář.
Konice - Kostel Narození Panny Marie
© Ivo Rozehnal, 10/2010
Graficke pismenko Město Konice je důležitým centrem Drahanské vrchoviny. Minimálně od raného středověku zde vedla důležitá obchodní stezka, na které samotné město vzniklo. Dnes se velmi rozvíjí a samozřejmě se stává díky své lokaci v nádherné krajině turistickým centrem. V samotném městě jsou nejstaršími památkami dva kostely a zámek. V okolí nalezneme např. barokní komplex a poutní místo v Jesenci, mlýn v Hačkách, kostel na místě hradu ve Stražisku, poutní kostel v Jednově, naučnou stezku Kladecko a další nádherná místa.
Ivo Rozehnal , 16.11. 2010

historie

Kostel Narození Panny Marie v Konici je nepřehlédnutelnou dominantou celého města. Stojí v těsné blízkosti zdejšího barokního zámku a je s ním i stavebně propojen. Samotný kostel je jednolodní budova s odsazeným a uzavřeným kněžištěm. Loď obdélníkového půdorysu má po obou stranách kaple – sv. Trojice a Panny Marie Bolestné. Právě v ní se nacházejí náhrobky slavného rodu Švábeniců, kterým patřívalo konické panství od roku 1434 do roku 1655.

Ivo Rozehnal - Zdroj – Propagační brožurka z místního infocentra Konice 2010 a web.konice.cz, 16.11. 2010

Prostějov  (PT)
    Konice