Hrady.cz
Kostel Nanebevzetí Panny Marie stojící ve Strojeticích byl poprvé připomínán roku 1357. Pravděpodobně měl gotickou podobu, ale roku 1634 byl zničen požárem. Později v roce 1701 byl vystavěn v barokním slohu. Znovu obnoven byl roku 1834. Dnes je ve špatném stavu.
Strojetice leží na křižovatce silnic do Mostu, Plzně a Kryr. Kostel stojí nedaleko hlavní silnice.
Prudký Martin , 15.11. 2010

historie

Strojetice jsou poprvé v písemných pramenech zmíněny roku 1357, kdy je zdejší kostel doložen jako farní. Kostel roku 1634 vyhořel. Pravděpodobně měl gotickou podobu. Na počátku 18. století (1701) byl postaven kostel v barokním slohu a znovu byl obnoven roku 1834. Dnes je ve špatném stavu a nepřístupný.
    Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv,, 15.11. 2010

popis

Kostel je jednolodní, obdélný a orientovaný na západ. V západním průčelí se nachází hranolová věž. Loď je osvětlena obdélnými okny. Presbytář je trojboký a sakristie na severní straně je čtvercového půdorysu. Loď a presbytář mají plochý strop, zatímco sakristie je sklenuta plackou. Zařízení by mělo být pseudogotické (hlavní oltář) nebo barokní (dva boční oltáře). Kostel je však nepřístupný a proto to nemohu potvrdit.