Terénní zbytky tvrze a vsi Kříženec zaniklé zřejmě v průběhu 15. století. První zmínka o vsi po pol. 11. stol., tvrz zřejmě ze 14. st., r. 1558 již pustá. Kostel ve vsi zbořen až r. 1719. Dochovány valy tvrze, kostel a ves připomíná kříž a dvě lípy.
tvrziště od jihu
Graficke pismenko Tvrziště Křižánky a zaniklá ves Křiženec leží na katastru obce Záhuby a jsou přístupné po žluté turistické značce, která začíná v Libáni a cca 1 km za tvrzištěm se na rozcestníku „Les Křižánek“ napojuje na modrou značku z Mladé Boleslavi a Domousnice do Dolního Bousova a Libošovic. Pro motorizované návštěvníky je nejbližší parkování u hřbitova za obcí Záhuby, kde žlutá značka opouští silnici III/27937 a kolem hájovny pokračuje po lesní asfatce cca 1 km k západu. Zde značka asfaltku opouští a po lesní pěšině směřuje k jasně viditelnému dřevěnému kříži, označujícímu místo zaniklé vesnice. Tvrziště leží mezi tímto křížem a zmíněnou lesní asfaltkou.

historie

První zmínka o vsi Kříženec pochází z poloviny 11. století, kdy její část patřila k boleslavskému kostelu. Na konci 14. století patřila Janu Dmychlovi z Chlumku a Veselice, purkrabímu na hradě Michalovicích. Roku 1395 patřila přinejmenším část vsi Janu z Michalovic, který tehdy uplatnil podací právo ke zdejšímu kostelu. Roku 1410 zapsal mj. na vsi Křiženec se souhlasem svého nedílného bratra věno své ženě Anně Jan Dmychl z Veselce, roku 1417 ves

popis

Tvrz stávala jižně od vsi v mírně svažitém terénu. Dosud se dochovalo mírně lichoběžné tvrziště ohraničené valovým opevněním, zdvíhajícím se nad současnou úroveň terénu o cca 2 m. Severovýchodní nároží se rozšiřuje v nevelkou plošinu, která může být pozůstatkem bašty či jiného prvku zesilujícího opevnění. Jižní strana tvrziště je příkopem oddělena od rovné plošiny se stopami zahloubených objektů, které mohou být zbytky poplužního dvora. Z něj