Hrady.cz
Barokní kostel zal. r. 1695 Giov. B. Spinettim di Andelo. Kruh. půdorys, půlkruhový presbytář, dvě boční kaple. Portál z r. 1696. Součást celku s dominik. klášterem. Pův. směrem k zámku zahrada - její podoba je dochovaná jen na starých obrazech a mapách.
rezidence dominikánů Nové Dvory
Graficke pismenko Kostel vysvěcen po dokončení výzdoby r. 1722. 1720/22 až 27 byla realizována stavba konventu, ten nebyl obsazen. R. 1739 zde císař povolil pouze komunitu tří kněží a jednoho sakristiána. Josef II. r. 1784 změnil rezidenci na školu a jako sídlo řádových bratří ji roku 1785 úplně zrušil. R. 1789 v ní byla zřízena fara a zůstala zde i škola. Po 2. světové válce vlastníkem objektu stát. Objekt byl postupně využíván jako mateřská škola, dílna výroby obuvi a zčásti upraven na nájemní obecní byty. Poč. 90. let byl ve značně zchátralém stavu prodán do vlastnictví soukromé osoby. Kostel měl vážné statické poruchy. Vypracován projekt statického zajištění a obnovy ...
Rodochrozit - podle zpravodajského servisu Obzory Kutnohorska a internetových stránek, 19.8. 2013

historie

Kaple sv. Anny byla postavena v roce 1697. Stavitelem byl Giovanni Battista Spineta. Po dostavbě kaple se uvažovalo o řádu, který měl při kapli působit. Původně to měli být jezuité z nedaleké Kutné Hory, nakonec byli povoláni dominikáni. Se stavbou zamýšleného konventu se začalo po roce 1720 a budova byla dokončena v roce 1727. Císařským dekretem z roku 1739 byla povolena jen komunita tří kněží a jednoho sakristiána a konvent v Nových Dvorech

Vlastislav Mareček, P. Vlček, P. Sommer, D. Foltýn - Encyklopedie českých klášterů, Libri 1997, 11.10. 2016

popis

Barokní kostel sv. Anny tvořil nedílnou součást celku spolu s dominikánským klášterem (v pozadí). Objekt má kruhový půdorys, uvnitř v podobě čtverce se zkosenými rohy, s půlkruhovým presbytářem a dvěma bočními kaplemi. Z vnějšku členěn ve dvou pásmech nikami mezi pilastry. Portál z r. 1696 sloupový mramorový s nápis. deskou, znak Věžníků a dva andělé. Interiér osmiboký, strop bohatě zdoben štukovou omítkou - reliéfy andílků a evangelistů,

Rodochrozit podle UPČ E.Pocheho, 19.8. 2013
    Budova rezidence spolu s kaplí stojí na půdorysu písmene „E“, v němž kaple tvoří střed, obklopený třemi obytnými křídly. Tohle řešení je v naší architektuře neobvyklé, stejně jako sama centrální dispozice kaple. Kaple má kruhový půdorys, kolem ní stojí trojkřídlá patrová budova s valbovou střechou. Ve středním křídle na straně ke kapli stojí dvě věže, mezi kterými je spojovací trakt s kaplí.