Jednolodní kostel s hvězdicovitým, šestiúhelným půdorysem z roku 1349. Kolem se nachází hřbitov, kde je pohřbeno mnoho slavných osobností (Jan Nepomuk Filcík, Mořic Pícha aj.). Roku 1721 přestavěn J. B. Santinim.

Chrast - místní část Chrašice

Hřbitovní kaple svatého Martina je od náměstí se zámkem vzdálena necelý kilometr a stojí za shlédnutí
Alena Volná , 12.11. 2010

historie

Kostel svatého Martina stál na hřbitově v Chrastu-Chrašicích prokazatelně již v roce 1349. Dnes je na něm pohřbena celá řada významných osobností – MUDr. Karel Schmoeger, Jan Nepomuk Filcík, František Reinitz, hradečtí biskupové Jan Leopold rytíř Hay, Mořic Pícha a další. Na objednávku královéhradeckého biskupa Adama Vratislava z Mitrovic byl barokně přestavěn v roce 1721 Janem Blažejem Santinim.(Santini zde již dříve pracoval na přestavbě

Časová osa

Prokazatelná existence kostela sv. Martina.