Šestiboká vzpěradlová zvonice vystavěna roku 1650. Důkladně opravena r. 1930. Zvonové patro otevřené, kryté přesahem stříšky. Dochovaný zvon má v plášti zalitý zlatý groš míšeňského markrabství.
Dřevěná zvonice v Samšině
© Pavel Vítek 09/2010
Obec Samšina leží u silnice z Jičína do Sobotky, zhruba 4 km východně od Sobotky. Dřevěná zvonice stojí na hřbitově u kostela sv. Václava.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1352. Zvonice u kostela sv. Václava vystavěna roku 1650. Některá literatura uvádí, že zvonice byla vystavěna v roce 1930, jako přesná kopie zvonice původní. Zvonice však v roce 1930 byla pouze důkladně opravena. Zvonice je šestiboká, vzpěradlová. Zvonové patro otevřené, kryté přesahem stříšky. Ve zvonovém patře byly zavěšeny dva zvony. Zvon z roku 1648 byl zrekvírován za 1. světové války. Druhý,

Pavel Vítek – zdroj: Karel Kuča, České, moravské a slezské zvonice, Nakladatelství Libri, Praha 2001, 12.11. 2010