Moje místa 0
Empírový kostel z let 1810–13 je jednolodní obdélná stavba se segmentovitým kněžištěm a sakristií na severní straně lodi. Hlavní oltářní obraz představuje smrt svatého Josefa. Na obrubni kruchty plastika sv. Jiří, původem snad z kaple hradu Lukova.
Kostel sv. Josefa v Lukově
Pohled na kostel od jihovýchodu
© Pavel Vítek 08/2010
Graficke pismenko Obec Lukov se nachází 10 km severovýchodně od centra Zlína. Kostel sv. Josefa stojí v centru obce při hlavní silnici.
V okolí Lukova se nachází řada turisticky zajímavých míst. Zejména je to zřícenina hradu Lukov, cca 1,5 km severně, a zámek se ZOO v Lešné, cca 2 km jihozápadně.

historie

Kostel sv. Josefa v Lukově byl vystavěn v letech 1810–1813 holešovským stavitelem Martinem Galuškou v empírovém stylu. Kostel nechali vystavět Seilnerové, majitelé lukovského panství. Je to jednolodní obdélná stavba zakončená segmentovitým kněžištěm. Sakristie je vybudovaná na severní straně chámové lodě. Hranolovitá věž je vztyčena v jižním průčelí kostela. Hlavní vchod do kostela je veden podvěžím. Interiér kostela je jednoduchá empírová