K prvnímu středověkému opevnění vrcholu kopce došlo zřejmě na přelomu 11. a 12. stol. Patrně Vaněk z Boskovic po r. 1446 na získané zástavě vystavěl hrádek. Hrad zanikl za vojenského tažení uherských oddílů v letech 1469–1470.
Jihozápadní roh věže
© Roman Řezáč 06/2004
Graficke pismenko Homolovitá kupa Hradisko nad obcí Svitávka bylo osídleno již od pravěku. Zřejmě na přelomu 11. a 12. století zde byl vybudován opevněný kontrolní bod důležité trstěnické stezky. Roubené dřevěné budovy sídla zaniklého před polovinou 13. století chránila po obvodě svahu palisáda. Snad po roce 1446, kdy získal Hradisko zástavou, zde Vaněk z Boskovic postavil nevelký hrádek, který zanikl požárem již během česko-uherských válek v letech 1469-70. Palisádu raného hradiska nahradila kamenná hradba, jeho roubené stavby obytná věž a obdélný palác. Čtvercová věž o straně 10 metrů měla 2 metry silné zdi a její horní část byla dřevěná či hrázděná. Západně od věže stál ...