Gotický kostel sv. Havla (původně Panny Marie) byl založen v 2. polovině 13. století, upravený roku 1521 Vojtěchem z Pernštejna. Pseudogoticky restaurován r. 1893. V průčelí zazděny náhrobníky z 16.–18. století. U kostela stojí pseudorománská zvonice z let 1870–1871.
kostel od severovýchodu
Graficke pismenko V bývalém okresním městečku Rychnov nad Kněžnou, zhruba mezi Velkým náměstím a autobusovým nádražím, můžete najít kostel sv. Havla. Nejlépe ho uvidíte právě z autobusového nádraží – tyčí se nad ním na kopečku a je z dálky vidět i ze silnice. Okolí kostela i kostel samotný jsou pěkně upravené.
Rodochrozit, 28.9. 2011

historie

Děkanský kostel (původně Panny Marie) pochází z 2. poloviny 13. století a je tak nejstarší dochovanou památkou Rychnova nad Kněžnou. V roce 1521 jej nechal upravit Vojtěch z Perštejna. Při této úpravě byl pravděpodobně postaven pozdně gotický presbytář s dvěma poli křížové klenby. Roku 1893 byl kostel novogoticky restaurován, při této úpravě bylo rovněž upraveno zařízení interiéru.

popis

Kostel je jednolodní prostá stavba s opěráky, obdélného půdorysu, s pravoúhlým presbytářem (počátek 14. století) a obdélnou sakristií, při západním průčelí je malá předsíň, po straně lodi šnekové schodiště (kolem r. 1800). V předsíni je gotický hrotitý vstupní portál (přibližně z r. 1360), v jižní zdi presbytáře zachováno úzké hrotité gotické okno (13. století). Presbytář je sklenut dvěma poli křížové žebrové klenby, žebra jsou klínového

Rodochrozit, E.H. podle Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kol., Academia 1980, 28.9. 2011