Hřbitovní novorománsko-byzantskou kapli na půdorysu řeckého kříže nechal v letech 1865–8 na místě starší dřevěné stavby postavit hrabě Hanuš Kolovrat podle projektu A. Turka. Okolní hřbitov zrušen po r. 1970. Při kapli pomník padlých z války r. 1866.
© Milan Caha 08/2010
Graficke pismenko Původně hřbitovní kaple stojí na místě starší dřevěné stavby stejného zasvěcení, která byla zbořena v roce 1865. Kapli nechal na městském hřbitově vystavět hrabě Hanuš Kolovrat. Základní kámen byl položen 25. června 1865. Autorem projektu byl architekt Alois Turek. Kaple je postavena v novorománsko-byzantském slohu, na půdorysu řeckého kříže. Apsidu tvoří čtyři strany osmiúhelníku. Kaple byla vysvěcena 9. srpna 1868. Starý hřbitov kolem kaple byl zrušen v 70. letech 20. století, plocha byly přeměněna na park. Z původních náhrobků se zachovaly 4 barokní, zazděné do zbytku hřbitovní zdi. Dále se zde zachoval pomník vojáků z války v roce 1866.

Rychnov nad Kněžnou  (RK)
    Rychnov nad Kněžnou