Barokně klasicistní budova z r. 1782 v místě renesanční synagogy zničené požárem v r. 1779. Za 2. sv. války zpustošena, po válce sklad a prodejna plynu. Od 90. l. 20. stol. zde sídlí Židovské muzeum Podorlicka a Památník Karla Poláčka.
synagoga od východu
© Milan Caha 09/2010
Graficke pismenko Stará synagoga, připomínaná již v době renesance, byla zničena požárem v roce 1779. Nová synagoga byla vybudována na jejím místě v roce 1782. Barokně klasicistní patrová stavba později prošla dvěma stavebními úpravami. Bohoslužby se v ní konaly až do 2. světové války. Za války byla zpustošena a inventář byl rozkraden. Po válce sloužila jako sklad a prodejna plynu. V 90. letech 20. století byla synagoga opravena a bylo do ní umístěno Židovské muzeum Podorlicka a Památník Karla Poláčka. Slavnostní otevření proběhlo v květnu 1995 za účasti velvyslance Izraele dr. Moshe Yegara. Před budovou je památník rychnovským obětem holocaustu podle návrhu Zd. Kolářského.