Budova vznikla přestavbou renesančního zámku, připisovaného Trčkům z Lípy, spíše ale zbudovaného po r. 1578 Kryštofem starším Betengelem z Neunperku. Po ztrátě funkce panského sídla tu (až do r. 1962) fungoval pivovar. Po restituci a rekonstrukci na poč. 21. stol. zde bylo vaření piva obnoveno.
celkový pohled na pivovar
© Milan Caha 09/2010
Graficke pismenko Rychnovský pivovar je snadné najít. Cesta je pěkně značena od kostela Nejsvětější Trojice. Nachází se v ulici Trčkova, silnice č. 318 směr Zdobnice. Pivovar je viditelný nejen ze silnice, ale i z vlaku, jelikož trať vede kolem pivovaru. Mezi silnicí a železniční tratí teče říčka Kněžna.
Rodochrozit , 29.9. 2011

turistické

Vedení pivovaru nabízí možnost exkurzí s ochutnávkou piv. Prohlídka je určena pro 10–20 osob a je možno ji rozšířit o návštěvu lihovaru (rovněž s ochutnávkou). Exkurzi je možné si dohodnout na telefonu 737 817 873 nebo na mailu: t.konvalina@sodo.cz.
    6.10. 2011

historie

Historie tzv. starého zámku nebo též Trčkova zámku není doposud dostatečně objasněna. V historické literatuře je jeho výstavba od dob Augusta Sedláčka připisována Burianu Trčkovi z Lípy, který rychnovské panství získal od Rudolfa II. v roce 1577. Novější prameny však uvádějí jako pravděpodobného stavitele až následujícího majitele rychnovského panství – pražského měšťana Kryštofa staršího Betengela z Neunperku, který je v roce 1587 od Trčků

Milan Caha (zdroj: František Musil a Ladislav Svoboda: Hrady, zámky a tvrze okresu Rychnov nad Kněžnou, Grantis, 1998), 6.10. 2011