Moje místa 0
Prostá barokní kaple na obdélném půdorysu byla postavena na konci 17. století. V roce 1788, za josefinských reforem, byla odsvěcena a prodána pelhřimovskému meštanu Václavu Kolínskému. Dnes je opravena a znovu vysvěcena.
pohled od Pelhřimova
© Milan Caha 09/2010
Graficke pismenko Prostá barokní kaple na obdélném půdorysu byla postavena na konci 17. století. Podle pověsti stávala ve vzdálenosti 100 kroků druhá, podobná kaple. Tato pověst však nemá oporu v žádných pramenech. V roce 1788, za josefinských reforem, byla kaplička odsvěcena a prodána pelhřimovskému meštanu Václavu Kolínskému. Dnes je opravena a znovu vysvěcena. Stojí v ostrůvku zeleně nedaleko cesty, zaparkovat lze v přilehlých ulicích.

Svatý Florián (Florián z Lorchu)
    Sv. Florián je katolický mučedník a svatý. Je patronem hasičů a profesí, která souvisejí s ohněm – pekařů, hrnčířů, hutníků, kominíků. Zobrazován bývá v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho sochy se vztyčovaly na ochranu proti požárům. Svatý Florián se podle legendy narodil v 2. pol. 3. stol. v Zieselmaueru nedaleko Vídně a stal se římským vojákem. Sloužil jako vedoucí kanceláře místodržícího v