Yenidze - tabáková mešita

Dresden/Drážďany
Tabáková mešita, původně tabáková továrna postavená r. 1909 ve stylu arabské mešity. Minaret sloužil jako tovární komín. Stavba poničena za 2. sv. války. Po rekonstrukci otevřena r. 1996, nyní kanceláře, diskotéka, restaurace a různé zábavní podniky.
Drážďanská tabáková mešita
© Pavel Vítek 08/2009
Graficke pismenko Několik stovek metrů severně od centra města Drážďan stojí "tabáková mešita" Yenidze. Nalezneme ji poblíž mostu Marienbrücke a díky jejímu vzhledu ji nelze přehlédnout.

historie

Drážďany byly v minulosti centrem německého tabákového průmyslu. Jeden z hlavních obchodníků, Hugo Zietz, nechal v roce 1909 postavit tabákovou továrnu ve stylu arabské mešity, budovu Yenidze. Stavba pobouřila drážďanské architekty, a ti za toto dílo vyloučili jejího tvůrce architekta Martina Hammitzsche ze svého spolku. Celkově tato stavba představuje nesmysly a hrůznosti, které může architekt napáchat.

popis

Tak zvaná drážďanská mešita není žádný muslimský svatostánek, ale původně tabáková továrna postavená v roce 1909 ve stylu arabské mešity. Pozoruhodným elementem stavby je „minaret“, což však byl v podstatě tovární komín. Pozornost zaslouží 62 metrů vysoká obrovská skleněná barevná kopule tvořící hlavní část střechy, která byla za 2. svět. války zničena. Celá budova byla po rekonstrukci vynucené válečnými škodami znovu otevřena roku 1996 jako

technická památka
    Německo