Základy kostela z r. 1580, po požáru (1679) kostel r. 1708 opraven, souč. přistavěna věž (r. 1893 zvýšena). Orientovaná podélná jednolodní stavba s věží v záp. průčelí, čtvercovým závěrem a čtyřbokou sakristií na východě. Ve věži zvon z r. 1744.
Kostel sv. Jakuba Většího v Břestu
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Obec Břest leží u silnice č. 55 vedoucí z Přerova do Břeclavi. Nachází se 11 km jižně od Přerova a 6 km severovýchodně od Kroměříže. Kostel sv. Jakuba Většího stojí v centru obce na protáhlé trojúhelníkové návsi.

Kostel sv. Jakuba Většího
    Obec Břest se prvně připomíná v roce 1220. První zmínka o kostelu v obci pochází z roku 1517, ale základy dnešního kostela pocházejí pravděpodobně ze stavby z roku 1580. Po požáru v roce 1679 byl kostel v roce 1708 opraven. Současně byla přistavěna věž, kterou kostel do té doby neměl. Po dalším požáru v roce 1742 byl kostel nově zaklenut, přistavěna sakristie a boční kaple a vestavěna hudební kruchta. Roku 1893 byla věž zvýšena a přistavěno

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Kostel sv. Jakuba Většího je orientovaná podélná jednolodní stavba. Kněžiště je čtvercového půdorysu. K jeho zdi na východní straně přiléhá čtyřboká sakristie. Vstup do kostela s kamenným ostěním je veden podvěžím. Zařízení interiéru je novodobé z poloviny 19. století. Ve věži je zavěšen zvon, který byl ulit roku 1744 v Olomouci Olasem Öbergem. Zvon je zdoben reliéfy sv. Petra a Pavla.