Na místě kostela pocházejícího ze 13. stol v letech 1696–1702 vystavěn ranně barokní kostel. Před kostelem sousoší sv. Trojice pocházející z roku 1764. Kolem kostela se do roku 1812 rozprostíral hřbitov.
Kostel sv. Jana Křtitele v Bzenci
Pohled na kostel od jihu
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Město Bzenec se nachází při silnici č. 54 Vedoucí ze Slavkova u Brna do Nového Města nad Váhom. Leží 10 km severně od Strážnice a 12 km východně od Kyjova. Bzenec je centrem bzenecké vinařské oblasti. Známé je víno s delikátní chutí zvané Bzenecká lipka. Jedná se o místní odrůdu Rýnského ryzlinku.
Kostel sv. Jana Křtitele se nachází v centru města, na mírném návrší východně od náměstí Svobody.

historie

Původní kostel byl v Bzenci vybudován již ve 13. století. Nedlouho po jeho dostavbě byl povýšen na kostel farní. Na jeho místě v letech 1696–1702 byl podle projektu Giovanniho Pietra Tencally vybudován nový raně barokní kostel. Průčelí kostela dominovala původně věž, vyšší než ta současná. Ta byla dokončena roku 1746. Kolem kostela se do roku 1812 rozprostíral hřbitov. Po přenesení hřbitova na jiné místo byl prostor upraven na park.

popis

Kostel sv. Jana Křtitele je obdélná podélná jednolodní trojboce uzavřená stavba. Na severní straně ke kostelu přiléhá čtyřboká sakristie, v jejímž patře se nachází oratoř. V průčelí kostela, pod hranolovitou věží, je hlavní vchod do kostela, zvýrazněný kamenným portálem. Jeho přízední sloupy nesou prolomený segmentový štít. V něm je zasazena kartuš se znaky Jiřího Kryštofa Pruskovského z Pruskova a jeho manželky Marie Rozálie z Thurri a Val