Pozdně barokní kostel sv. Filipa a Jakuba byl vystavěn v letech 1773–1775. Obklopen hřbitovem. V r. 1860 povýšen na farní. Ve věži roku 1785 zavěšen zvon pocházející ze zaniklého olomouckého kostela sv. Blažeje, byl ulit roku 1547.
Kostel sv.Filipa a Jakuba v Olomouci - Nových Sadech
© Pavel Vítek 09/2009
Graficke pismenko Nové Sady jsou městská čtvrť v jižní části statutárního města Olomouc. Leží při silnici vedoucí z Olomouce do Tovačova, cca 3,5 km od centra města jižním směrem, 200 m od železničního přejezdu s tratí Olomouc – Prostějov.

historie

Původní obec Novosady byla založena v r. 1314 městem Olomoucí. Její název byl až v roce 1900 změněn na Nové Sady. Od roku 1919 byly jako městská část připojeny k Olomouci. V letech 1773–1775 byl v tehdy ještě samostatné obci vystavěn pozdně barokní kostel sv. Filipa a Jakuba se hřbitovem. V r. 1860 byl kostel povýšen na farní. Mobiliář pochází převážně ze zrušených olomouckých klášterů. U vchodu do kostela stojí kamenný kříž z r. 1834, vyzdobený

Olomouc  (OL)
    Olomouc-Nové Sady