Na místě původní gotické zvonice vystavěna nová r. 1655. Dřevěná šestiboká stavba, s otevřeným zvonovým patrem, pozoruhodná svou vzpěradlovou konstrukcí. Zakončena je vysokým šindelovým stanem.
Dřevěná zvonice v Oseku u Sobotky
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Obec Osek se nachází v těsné blízkosti města Sobotka, od jejíhož centra leží cca 1,5 km západně. Obcí, před postavením silničního obchvatu Sobotky, procházela hlavní silnice, vedoucí z Mladé Boleslavi do Jičína. Dřevěná zvonice se nachází u kostela Panny Marie v centru obce při této staré silnici.

historie

Zvonice v Oseku u kostela Panny Marie byla postavena roku 1655 na místě starší gotické zvonice. Umístěna je ve hřbitovní zdi u kostela Panny Marie. Dřevěná šestiboká stavba, s otevřeným zvonovým patrem. Stavba je pozoruhodná svou vzpěradlovou konstrukcí, kdy trám nesoucí zvon je vzepřený šikmo vzhůru ukloněnými trámovými vzpěrami. Zvonice je zakončena vysokým šindelovým stanem. Zvonice prošla opravou v roce 1760 a v devadesátých letech 20.

Pavel Vítek – zdroj: Karel Kuča, České, moravské a slezské zvonice, Nakladatelství Libri, Praha 2001, 6.11. 2010

Jičín  (JC)
    Osek