Nová synagoga, postavená r. 1863 v románsko-maurském slohu, podle projektu stavitelů E. Rathauského a A. Theuerera. Vypálena nacisty 30. března 1939. Na místě zaniklé stavby je odhalen půdorys a malý památník.
základové zdivo nové jihlavské synagogy
© Milan Caha 09/2010
Graficke pismenko První jihlavská synagoga stávala údajně na křižovatce Židovské ulici s ulicí Mrštíkovou. Byla postavena v polovině 14. století, kdy v Jihlavě vznikla početná židovská komunita. Pod záminkou podpory husitů byli Židé v roce 1426 vyhnáni. Synagoga byla používána jako špitál a později jako kaple. V 16. století vyhořela a byla zbořena. Obnovená židovská komunita v Jihlavě nejprve užívala modlitebny v soukromých domech. Na novu synagogu si ŽNO musela počkat až do roku 1863. Monumentální budova podle projektu stavitelů E. Rathauského a A. Theuerera byla postavena v tehdy módním románsko-maurském slohu. Několikrát byla renovována, postupně ...

židovské památky
     Jihlava  (JI)