Hrady.cz
Jihlavské podzemí je s délkou 25 km druhým nejrozsáhlejším v ČR. První podlaží je ze 14. století, druhé a třetí ze 16. století. Zdejší raritou je tzv. svítící chodba. Pro veřejnost bylo r. 1991 zpřístupněno cca 400 m původních chodeb.
původní podoba ražené chodby
© Milan Caha 09/2010
Graficke pismenko Jihlavské podzemí je druhým nejrozsáhlejším historickým městským podzemím v ČR (po podzemí znojemském). Délka chodeb je 25 km, široké jsou 0,8–2,5 m a vysoké 1,2–3,5 m. První podlaží, pocházející ze 14. století, je v hloubce 2–4m pod povrchem. Druhé podlaží je v hloubce 4–6 m, třetí v hloubce 8–14m pod povrchem. Dvě hlubší podlaží byla vyražena v 16. století. O účelu chodeb se vedly spory (byly považovány za součást důlních děl či za vojenské zařízení), dnes převládá názor, že vždy sloužily hospodářským účelům, jako sklepy a sklady. V 17. století byla část chodeb vyzděna cihlovou podezdívkou a jednotlivé úseky byly propojeny spojovacími ...
Milan Caha (zdroj: http://tic.jihlava.cz a wikipedia), 2.11. 2010