Kaple vystavěna na místě původního románského kostela sv. Martina, po r. 1579 několikrát přestavován. R.1786 přeměněn na skladiště, r. 1807 vyhořel a mimo věž stavba zbořena. Z původního materiálu v l.1831–32 vystavěna současná kaple sv. Josefa.
Kaple sv. Josefa v Kyjově
Pohled na kapli od severovýchodu
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Město Kyjov leží 25 km jihozápadně od Uherského Hradiště v podhůří pohoří Chřiby. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Kaple sv. Josefa se nachází na návrší na východním okraji původního města, poblíž kyjovského zámku.

historie

Na místě dnešní kaple sv. Josefa byl asi ve 12. století vystavěn jednolodní kostel sv. Martina v románském stylu, který se nedlouho po dostavění stal kostelem farním. Po roce 1579 byl kostel několikrát přestavován, a také k němu byla přistavěna věž. Roku 1786 byl kostel odsvěcen a přeměněn na vojenské skladiště, které roku 1807 vyhořelo a kromě věže byla stavba zbořena. Z původního materiálu kostela byla v letech 1831–1832 vystavěna současná

popis

Současná kaple sv. Josefa je orientovaná podélná jednolodní stavba. Interiér kaple je přibližně čtvercového půdorysu, apsida nepatrně odsazena. V západním průčelí se ke kapli přimyká poměrně mohutná věž. Vstup do kaple je veden podvěžím. Vybavení interiéru kaple pochází z počátku 19. století. Ve věži zavěšen „umíráček“, který byl ulit roku 1817.

Hodonín  (HO)
    Kyjov