Monumentální secesní budova muzea založeného roku 1896, postavená podle projektu Antonína Balšánka v roce 1928. Nacházejí se zde stálé expozice o bitvě u Lipan, slovanských hradištích v Pošembeří a orientální sbírce cestovatele Josefa Zounka.
Podlipanské muzeum v Českém Brodě
Celkový pohled od západu

Základní informace

Graficke pismenko Podlipanské muzeum v Českém Brodě bylo založeno již v roce 1896. Sídlí v pozoruhodné secesní budově, postavené v letech 1927–1928 podle staršího projektu architekta Antonína Balšánka, kterou obklopuje původní zahrada. Muzeum tvoří jednu z dominant historické vilové čtvrti, rozprostírající se na severozápadním okraji města. Muzejní expozice přibližují památnou bitvu u Lipan (30. 5. 1434), slovanská hradiště v Pošembeří a zajímavou orientální sbírku cestovatele Josefa Zounka. Každoročně se zde koná také několik sezónních výstav a doprovodných programů.
Vladimír Rišlink , 25.10. 2010

Kolín  (KO)