Morový sloup – sousoší Panny Marie Bolestné postaven někdy po r. 1715. Původně stál uprostřed křižovatky, byl poškozen při dopravní nehodě, rozebrán a odstraněn. Po rekonstrukci navrácen na místo nedaleko původního. Akce dokončena v r. 2010.
Mariánský sloup – sousoší Panny Marie Bolestné v Kralupech nad Vltavou
© Pavel Vítek 10/2010
Graficke pismenko Kralupy nad Vltavou jsou město ležící po obou stranách řeky Vltavy asi 20 km severně od Prahy. Je to železniční uzel několika regionálních drah a hlavní trati Praha–Děčín.
Mariánský sloup stojí v místní části Mikovice, u křižovatky silnic Pražská, Velvarská a 28. října. Od centra Kralup nad Vltavou je vzdálen cca 2 km západním směrem.

historie

I když přesný datum vzniku sousoší není znám, dá se předpokládat, že mariánský sloup byl postaven po morové epidemii, která zdejší region zasáhla v letech 1713–1715. Po odeznění epidemie se morové sloupy stavěly proto, aby si věřící vyprosili ochranu před dalšími podobnými pohromami. Mariánský sloup – sousoší Panny Marie Bolestné stál původně uprostřed křižovatky tří silnic. V souvislosti s narůstající dopravou sousoší značně trpělo a bylo

socha, monument
     Mělník  (ME)