Moje místa 0
Původní kostel (podle zasvěcení snad románský) je poprvé připomínán r. 1354, zbořen r. 1770. V letech 1771–74 ho nahradila pozdně barokní novostavba podle plánu Leopolda Vávry. Po roce 1945 zchátrala, dnes probíhá obnova. Obklopen bývalým hřbitovem.
Graficke pismenko Chlumčany se nacházejí východně od silnice I/7, jihovýchodně od Loun. Celou ves obkružuje železniční trať Kralupy nad Vltavou - Most, nádraží najdeme asi 1 km severně od obce. Autobusy o víkendech zastavují na hlavní silnici.
Přes obec prochází žlutá značka, která spojuje Louny s bizarními kopci Blšanský a Malý Chlum, údolím Smolnického potoka a Cítoliby.
Kostel je vzhledem k rekonstrukci nepřístupný.

Kostel svatého Klimenta v Chlumčanech
    Původní kostel v Chlumčanech se poprvé připomíná roku 1354. Zasvěcení i poloha ve staré sídelní oblasti se zdají nasvědčovat tomu, že šlo o románskou stavbu. Pro zchátralost byl zbořen roku 1770. Pozdně barokní novostavba z let 1771–74 podle plánů stavitele Leopolda Vávry zaujala jeho původní situaci na pahorku nad údolím Smolnického potoka. Obklopuje ji bývalý hřbitov, používaný do roku 1894, ze kterého se dochovala řada náhrobků. Nejstarší se

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a informační vývěsky u kostela, 24.10. 2010