Barokní kostel nahradil r. 1763 gotického předchůdce, v 19. stol. upravován (hlavní portál, monumentální brána hřbitova). Po r. 1945 zpustl, dnes chátrá bez využití. Jednolodní kostel s hranolovou věží v čele, obdélným závěrem a čtyřbokými přístavky.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 10/2010
Graficke pismenko Brloh (odloučená část města Loun) se nachází v údolí Smolnického potoka jižně od Cítolib, přes které je sem možno dojet ze silnice I/7 (křižovatka Chlumčany). Nejbližší funkční železniční stanice Chlumčany u Loun na trati Kralupy nad Vltavou - Most je vzdálena asi 3 km severovýchodně, lze využít žlutou značku, která je zároveň naučnou stezkou údolím Smolnického potoka.
Kostel je vzhledem k tomu, že se zde nekonají pravidelné bohoslužby, prakticky nepřístupný.

Kostel svatého Havla v Brlohu u Loun
    Existenci kostela v Brlohu dokládá písemná zmínka z roku 1355. Roku 1632 se připomíná jako pustý. Původní objekt nahradila novostavba roku 1763, v nadpraží západního portálu je vytesán letopočet 1841. Okolní hřbitov byl v 19. století rozšířen o novou část s monumentální jižní branou. Kostel od roku 1945 postupně zchátral, dnes není využíván k pravidelným bohoslužbám.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 24.10. 2010