Románský kostel z 2. čtvrtiny 13. stol., kol. r. 1375 přestavěn goticky. Barokní úpravy proběhly v l. 1741–4 a 1789. Jednolodní kostel s hranolovou věži v koutě mezi lodí a odsazeným polygon. závěrem je obklopen hřbitovem s řadou zajímavých náhrobků.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 10/2010
Graficke pismenko Smolnice stojí na příkrém severním svahu podžbánské terasy nad údolím Ohře, jižně od Loun. Ze silnice I/7 sem vede silnice III. třídy (mezi Sulcem a Chlumčany), ke kostelu je nutno vyjet z návsi do strmého stoupání. Nejbližší funkční železniční stanice Chlumčany u Loun a Vrbno nad Lesy na trati Kralupy nad Vltavou - Most se nacházejí 5–6 km od Smolnice, autobusy o víkendu dovezou na zastávku Smolnice, rozcestí na silnici I/7 (cca 1,5 km od kostela).
Obcí prochází cyklostezka 3035 (směrem k západu s příkrým spádem), vede tudy červená a zelená turistická značka.
V kostele se nekonají pravidelné bohoslužby, několikrát ročně je přístupný při akcích spolku pro jeho záchranu (viz kontakt).

Kostel svatého Bartoloměje ve Smolnici
    Románský kostelík ze II. čtvrtiny 13. století (snad vlastnický) získal koncem téhož století nový presbytář. Velká přestavba proběhla na přelomu 60. a 70. let 14. století, kdy byla zvětšena loď a zvýšena věž, celý kostel dostal novou střechu. Dosud se zachoval krov ze dřeva, smýceného v zimě 1373/74 (loď) a 1374/75 (presbytář). Barokní úprava kostela v letech 1741–44 pozměnila exteriér (nový tvar oken, štuková výzdoba) a vložila klenbu lodi. V

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech. svazek 3., Academia 1981, servery www.dendrochronologie.cz a www.smolnice.cz, 24.10. 2010

Louny  (LN)
    Smolnice