Pozdně barokní kostel v Telcích byl v letech 1779–86 připojen k románské věži staršího objektu z 13. století, který se v pramenech připomíná poprvé roku 1368. Obklopuje ho funkční hřbitov s kamennou zdí, zřejmě původně obrannou.
Graficke pismenko Telce se nacházejí na samé hranici Ústeckého a Středočeského kraje, jihozápadně od Loun. Příjezd od silnice I/7 po II/237 (z křižovatky Třebíz severním směrem). Na severním okraji vsi (asi 500 m od kostela) se nachází železniční zastávka (trať Kralupy nad Vltavou - Most), autobusové spojení je o víkendu mizivé. Okolní terén s řadou zachovalých polních cest i málo frekventovaných silnic je vhodný pro cyklistiku i pěší turistiku.
Kostel najdeme na terénní vlně v nejvýchodnější části vesnice. Vzhledem k tomu, že se zde nekonají pravidelné bohoslužby, je možnost návštěvy jeho interiéru nevelká.

Kostel svatých Mikuláše a Anny v Telcích
    Původně románský kostel nechali ve 13. století pro potřeby své vsi postavit osečtí cisterciáci. Ze stavby, písemně doložené až k roku 1368, se dochovala spodní část západní věže, vystavěná z pravidelných kvádříků. Kostel byl patrně několikrát obnovován po válečných a jiných pohromách. V letech 1779–86 ho nahradila pozdně barokní jednolodní novostavba, do které byla přenesena část staršího vybavení (hlavní oltář, kazatelna, varhany). V současné

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 24.10. 2010