Bílinský židovský hřbitov byl založen roku 1891. První náhrobky pocházejí z tohoto roku – kromě jednoho, který sem byl přenesen z jiného hřbitova. Poslední pohřeb se zde konal roku 1939. V současnosti je hřbitov zanedbaný.
Nejvýraznější náhrobek
© Prudký Martin, 10/2010
Židovský hřbitov se nalézá západně od komunálního hřbitova v Mostecké ulici. Přístupný je malou brankou vlevo od památníku padlých.
Prudký Martin , 23.10. 2010

historie

Prvním Židem doloženým ve středověké Bílině byl jakýsi Michel z Bíliny roku 1417. Později došlo k vyhnání Židů z města a také žádosti dvou příslušníků tohoto národa o usídlení z roku 1543 nebylo vyhověno. Teprve roku 1788 byl doložen jeden židovský vinopalník a o pět let později zde bylo 5 židovských obyvatel. Zlom přinesly až společenské změny v následujícím století a náboženská obec vzrostla na sto členů. Konec přinesla německá okupace a

Prudký Martin podle zidovskéhrbitovy.wz.cz, 23.10. 2010

popis

Hřbitov je zchátralý a zarostlý vegetací. Mnoho pomníků je poražených. Ruiny márnice stojí vedle bývalé brány v jižní části.