Původně tvrz, první zmínka pochází z roku 1336 (majitel Vrchoslav z Uherce). V 1. polovině 17. století tvrz přestavěna v barokní zámek olomouckým proboštem. Roku 1723 získal zámek dnešní podobu (majitelkou Zuzana Gelhornová). Dnes soukromý majetek.
zámek od jihozápadu

Uhřice

Graficke pismenko První zmínka o tvrzi pochází z roku 1336. Majitelem byl tehdy Vrchoslav z Uherce. 22. ledna roku 1371 byla tvrz dána markrabím Janem Půtovi z Holštejna. Nejčastější zmínky pochází ze 17. století. Roku 1612 Hynek Žalkovský upsal věno manželce Elišce a tvrz byla přebudována v renesanční sídlo. Od Žalkovských ji získal olomoucký probošt, který budovu přestavěl v malý barokní zámek a roku 1632 jej odkázal své hospodyni Anně Litoměřické z Jizbic. Pak se držitelé střídali. V roce 1723, kdy byl zámek majetkem Zuzany Gelhornové, získal dnešní podobu a byla zřízena ovčírna, pivovar se sladovnou, panský šenk, mlýn a kovárna. V druhé ...
Hrady, zámky, tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku, díl I. Jižní Morava, upraveno L.H. podle www.obecuhrice.cz, 21.10. 2010