Žulový sloup se sochou Panny Marie s Jezulátkem postaven roku 1915. Sloup dal postavit bzenecký farář Dr. Jan Pospíšil.
Mariánský sloup v Bzenci
Celkový pohled na mariánský sloup
© Pavel Vítek 9/2010
Graficke pismenko Město Bzenec je centrem bzenecké vinařské oblasti. Známé je víno s delikátní chutí zvané Bzenecká lipka. Jedná se o místní odrůdu Rýnského ryzlinku. Mariánský sloup je dominantou náměstí Svobody.

historie

Na bzeneckém náměstí stálo od roku 1764 sousoší sv. Trojice. To však bylo roku 1937 přeneseno před kostel sv. Jana Křtitele. V roce 1915 byl na náměstí umístěn mariánský sloup. Na vrcholu sloupu je socha Panny Marie s Jezulátkem. Sloup dal postavit Dr. Jan Pospíšil, který v Bzenci původně působil jako farář. Vlastní sloup zhotovil olomoucký kameník Havlásek. Čtyřhranný základ sloupu s reliéfem Dr. Pospíšila i vlastní sloup jsou z leštěné