V zámek byla přestavěna starší tvrz v roce 1588 Pavlem Katharýnem z Katharu. Pozůstatkem přestavby jsou dodnes zachované hluboké sklepy. V r. 1850 zámek přestavěli Heinrichsové ve stylu tyrolských chat.
západní fasáda zámku obrácená k hradu
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Jen asi 50 m jihozápadně od dominantní zříceniny dalečického hradu nad Svratkou stojí pro naši česko - moravsko - slezskou zemi neobvyklý zámek. Z původní středověké tvrze, přebudované koncem 16. století na renesanční zámek, vznikla v polovině 19. století přestavou rodiny Heinrichsů zámecká budova připomínají známé tyrolské chaty. Obdélná budova, od východu dvoupatrová, od západu pouze od jednom patru, má nízkou sedlovou střechu. Celé první patro obíhá dřevěná pavlač na dřevěných trámech, jak je u tyrolských staveb zvykem, a ve štítě ve druhém patře se nachází ještě podobný dřevěný balkon.

historie

Po Dalečíně se psali někteří zemané, kteří se zde usídlili a vybudovali v obci nedaleko hradu tvrz; stávala snad již v r. 1390. V r. 1437 se po ní píše Jíra z Bezděkova a Dalečína, v l. 1481 - 1486 jeho syn Martin, v r. 1482 Čipík a Kateřina z Dalečína. Původní tvrz ze 14. století přebudoval Pavel Katharýn z Katharu v r. 1588 v renesanční zámek s arkádami. Pozůstatkem této přestavby jsou dodnes zachované hluboké sklepy. V r. 1603 prodali bratři

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 25.4. 2004