Kostel ve Vrbně byl původně gotický ze 13. století, roku 1480 byl opraven a v roce 1665 přestavěn - chrámová loď byla prodloužena a věž byla zvýšena o patro. Další přestavba se uskutečnila roku 1914. Kostel je jednolodní, s raně gotickým presbytářem a hranolovou věží s cibulovou bání
Vesnice Vrbno leží severovýchodně od Panenského Týnce. Kostel stojí na okraji trojúhelníkové, svažité návsi.
Prudký Martin , 18.10. 2010

historie

První písemná zmínka o Vrbně pochází z roku 1143 kdy ji daroval kníže Vladislav strahovskému klášteru. Ten se se o Vrbno později dělil s dalšími dvěma majiteli, svatojiřským klášterem a klášterem v Panenském Týnci. Raně gotický kostel byl postaven ve 13. století, kolem poloviny následujícího věku byl zaklenut presbytář a opraveno východní okno. Další oprava následovala roku 1480. Vzhled kostela byl částečně změněn roku 1665, kdy byla chrámová

Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, 18.10. 2010

popis

Kostel je jednolodní, s raně gotickým presbytářem a hranolovou věží s cibulovou bání. Býval obklopen hřbitovem, který má dnes částečně poškozenou opukovou zeď.